Bogat in peste 25 de nutrienti, acest aliment nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra pe timp de toamna si chiar de iarna, pentru cine doreste sa il pastreze. Dovleacul placintar poate fi consumat atat gatit, cat si crud, ras in salate de fructe sau taiat cubulete. O reteta delicioasa este cea in care combinati mar ras cu dovleac ras (crud) si felii de portocale taiate cuburi. Un deliciu!
Pe timpul rece va puteti incalzi de asemenea cu o bautura-crema din dovleac, ghimbir si seminte de dovleac. Este poate cea mai gustoasa bautura pe timpul rece!

Ce nutrienti contine dovleacul:
Vitamine:
Piridoxina;
Acid pantetonic;
Carotenoide, in special beta-caroten
Folati;
Niacina;
Riboflavina;
Vitamina A;
Vitamina B1;
Vitamina B6;
Vitamina B12, prezenta mai ales in semintele de dovleac;
Acid folic;
Vitamina E;
Vitamina C;
Vitamina K;
Minerale continute de dovleac:
Calciu,
Magneziu;
Fier,
Mangan;
Seleniu;
Zinc;
Cupru;
Fosfor;
Electroliti si alti nutrienti continuti de dovleacul placintar:
Sodiu;
Potasiu;
Clor;
Fibr;
Carbohidrati de buna calitate;
Grasimi de buna calitate;
Acizi grasi omega (continuti in concentratii mari in semintele de dovleac);
Proteine etc.

dovleac-placintar
Beneficiile dovleacului placintar
Natura ne aduce un echilibru greu de imaginat si mai ales de explicat. Dovleacul poate fi consumat in sezonul friguros, tocmai cand organismul noastru are mai mare nevoie de nutrientii pe care ii contine.
Dovleacul are un continut ridicat in betacaroten, precursorul vitaminei A – o vitamina esentiala vederii. Vitamin A este cea utilizata de celulele retinei pentru a stimula nervii optici, astfel ca lipsa vitaminei A poate afecta serios vederea.
Dovleacul mai contine si zeaxantina – protectorul ochiului. Zeaxantina ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.

Bogat in vitamine din complexul B, dar si in carbohidrati cu absorbtie lenta si acizi grasi omega, dovleacul devine un excelent aliment pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Dovleacul este astfel indicat celor care dau examene sau traverseaza o perioada de suprasolicitare intelectuala, dar si persoanelor cu tulburari nervoase, tulburari de memorie, insomnia sau chiar afectiuni ale nervilor periferici, cum se intalneste in cazul neuropatiei diabetice sau in cazul celor cu afectiuni hepatice.
Vitamina K este de asemenea indicate celor care au probleme de sangerare, dar si persoanelor cu afectiuni cornice ale ficatului – acestia sufera adesea de deficit de vitamina K.
Vitamina C ne ajuta sa ne mentinem mai tineri si fara aceasta vitamina nu am putea trai. Vitamina C mediaza sinteza colagenului in organism, iar cand vorbim despre colagen, nu ne referim doar la reteaua subcutanata, ci la orice alt tesut din corp care are la baza colagenul. Vitamina C mai este si un veritabil antioxidant, prevenind stresul oxidativ si bolile cardiovasculare, ateroscleroza si hipertensiunea arterial. Asadar aceasta vitamina ne ajuta sa ne mentinem tineri atat la exterior (mentine tineretea pielii) cat si la interior.
Beneficiile terapeutice ale dovleacului

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și anti-diabetic. Dovleacul, sau bostanul, are foarte puţine calorii, dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutriționiști pentru controlul colesterolului şi reducerea greutății corporale.

În funcție de soi și preferințe, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub formă de plăcinte, tarte, shakeuri, salate, supe etc. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea având, în principal, rolul de a regenera organismul. În componența chimică a dovleacului mai găsim și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.
Seminţele de dovleac au rol energizant și conțin ulei, protide, lecitină, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime care combat viermii intestinali. Pentru combaterea viermilor intestinali se face o pastă din 100g semințe crude, 100ml apă și lapte și 3 lingurițe de miere de albine. Cantitatea se împarte în 3 porții care se conaumă până la masa de prânz, din oră în oră. Se face o pauză de 3 ore, după care se ia o lingură cu ulei de ricin. Cura durează între 4 și 6 zile, până la eliminarea completă a paraziților. În cazul copiilor cu vârste între 9-12 ani, pasta se prepară din 50g semințe, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, cantitatea se reduce la 25g de semințe.
Astfel, dovleacul:
reduce apariția diabetului, reglează glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator și antioxidant, reglează valoarea glicemiei în sânge. 30 g de seminţe curăţate se fierb la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă, iar zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Cura se face câte trei zile pe săptămână, un interval de 2 luni.)
ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100g, bogat în minerale și vitamine. Se consumă 1.5kg de dovleac într-o zi, împărțit în 5 porții. Se pot consuma și semințe de dovleac)
menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (vitamina A. 100g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A)
previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare care apar odată cu înaintarea în vârstă (vitamina E)
ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător (vitamina E)
îmbunătățește circulația periferică (vitamina E)
favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor, transformă hrana în energie, accelerează anumite procese în organism care contribuie la diminuarea masei grase şi a țesutului adipos, contribuind la creşterea masei musculare)
îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin (zincul și fosforul)
diminuează oboseala (semințele de dovleac)
stimulează libidoul (semințele de dovleac)
combate anemia (complexul de vitamine B, în special acidul folic, fier)
recomandat femeilor însărcinate sau care vor să rămână însprcinate (acid folic)
îmbunătățește memoria (consumul de semințe de dovleac, bogat în acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, vitamina A)
previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii (antioxidanți, vitaminele A, C, E. Vitamina A are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei și aterosclerozei, este un antioxidant puternic. Pulpa dovleacului este bogată în alpha și beta caroten, antioxidanți foarte puternici. Contribuie la micșorarea tumorilor)
stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi (se consumă 15-20g de semințe zilnic)
previne apariția bolilor cardiovasculare
reglează tulburările hormonale
cresc imunitatea ficatului (se mănâncă zilnic câte 500 g de pulpă crudă sau coaptă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors. Totodată, rețeta este bună și pentru combaterea greutății corporale)
menține sănătatea sistemului circulator și nervos
combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele (Pentru insomnii se bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Dimineața vor dispărea şi pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului. Pentru celelalte, se pot consuma semințe de dovleac, bogate în triptofan, aminoacid care înlătură simptomele depresiei, vitamina B6)
întărește oasele, previne fracturile, osteoporoza (se consumă semințe de dovleac)
ajută organismul în procesul de regenerare celulară
combate retenția de lichide din organism (are propietăți diuretice și laxative. Se consumă o pastă obținută din fierberea a 1.5-2.5kg de pulpă de dovleac fiartă din lapte. Se poate condimenta cu cimbru, miere sau tarhon, fără sare, deoarece sarea reține apa în organism. Cura durează 5 zile)
combate constipația (jumătate de kilogram de pulpă se face piure, folosid și o parte din lichidul rezultat în timpul fierberii. Se consumă pe parcursul unei zile)
protejează împotriva apariției emfizemului pulmonar, scade riscul apariției cancerului pulmonar (vitamina A)
detoxifiază organismul (se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin, timp de 10-12 zile, și nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate)
întărește sistemul imunitar (vitamina C)
luptă împotriva candidozei (are efect anti-micotic)
ajută la refacerea organismului după efortul fizic (potasiul echilibrează electroliții din organism. Dovleacul conține mai mult potasiu decat bananele).
Consumul de dovleac crud este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, celor care au aciditatea sucului gastric scăzută, celor care au ulcer gastric și diabet în stare avansată. Persoanelor care suferă de balonări și celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac le este recomandat consumul de dovleac în cantități mici.